HAARLEM - De Belastingdienst en de FIOD hebben van verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds bewijsstukken verzameld, zonder ze op dat moment mee te delen welke verdenking tegen hen bestond.

Dat mag niet, stelde advocaat Willem Koops donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

Koops, die hoofdverdachte Jan van V. vertegenwoordigt, sprak namens de advocaten van alle voor de regiezitting van donderdag opgeroepen verdachten. "De FIOD heeft gedaan alsof er een verdenking van een fiscaal delict bestond. Dat was niet zo", aldus de advocaat. "Het was volstrekt onduidelijk wat de verdenking was tegen wie."

Volgens Koops zijn "in totaal nul vragen" gesteld over enige fiscale verdenking. "Als er ooit sprake was geweest van een fiscaal delict, zou er een boete zijn opgelegd."

'Losgeslagen'


De Belastingdienst en de FIOD hebben volgens de advocaat misbruik gemaakt van hun controlebevoegdheden. Ook is de FIOD volgens hem aan onderzoek begonnen zonder een officier van justitie de leiding te geven. "We hebben het over een losgeslagen FIOD."

Mensen zijn in principe verplicht mee te werken aan fiscaal onderzoek van de Belastingdienst. Zij kunnen echter weigeren als het onderzoek te maken heeft met een strafrechtelijke verdenking tegen hen, om niet mee te werken aan hun eigen veroordeling. "Het verschil is cruciaal", aldus Koops.

Tijdens de zitting bleek ook dat hoofdverdachte Jan van V. nog 7 miljoen euro aan vennootschapsbelasting terugkrijgt van de Belastingdienst. De dienst had eerder juist 90 miljoen euro aan navorderingen uitstaan bij hem.

Geen gevolgen

Afgelopen juni werd bekend dat Van V. en zijn vennootschappen met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) hebben geschikt, evenals met het OM. Dit had geen gevolgen voor de strafzaak tegen Van V.

De zitting donderdag, in aanwezigheid van dertien advocaten van niet aanwezige verdachten, is georganiseerd op verzoek van de verdediging. Ook vrijdag is een dag uitgetrokken. Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak kan beginnen. Het Openbaar Ministerie wilde eigenlijk deze maand van start gaan.