GENEVE - De groei in de internationale luchtvaart begint weer een normaal ritme te vertonen. De vraag naar passagiersvervoer nam in de maand oktober met iets meer dan 10 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De vraag naar vrachtruimte groeide met 14,4 procent. ''De vraag naar passagiersvervoer ligt nu 5 procent hoger dan begin 2008, voor de crisis toesloeg'', aldus topman Giovanni Bisignani van luchtvaartorganisatie IATA donderdag.

"Richting het eind van het jaar gaat de groei weer richting een normaal patroon", aldus Bisignani. Of het patroon doorzet, is afhankelijk van wat de wereldeconomie doet. "Waar we heen gaan is alles behalve duidelijk, maar voor het moment lijkt het herstel te versterken."

Het vrachtvervoer bevindt zich volgens IATA op "een keerpunt". Sinds mei daalden de volumes met 5 procent, in oktober was er weer sprake van groei. "Maar een enkele maand maakt geen trend", waarschuwt IATA.

Voorzichtig

Luchtvaartmaatschappijen zijn nog voorzichtig met het weer uitbreiden van capaciteit op de markt. Over de eerste tien maanden van het jaar werd de capaciteit voor passagiersvervoer met 4 procent vergroot, tegen een groei van de vraag van 8,5 procent.

Bij vracht werd 9,2 procent meer capaciteit in de markt gebracht tegen een toegenomen vraag van 24 procent.