AMSTERDAM - Ierland heeft woensdag een reeks besparingsmaatregelen bekendgemaakt die het noodlijdende land weer financieel gezond moeten maken.

De maatregelen ter waarde van 15 miljard euro bestaan uit bezuinigingen op de overheidsuitgaven (10 miljard euro) en extra belastingen en andere inkomsten (5 miljard euro).

Er komt voorlopig geen door Duitsland en Frankrijk geëiste verhoging van de Ierse vennootschapsbelasting, die nu een omstreden 12,5 procent bedraagt.

Minimumloon

De inkomstenbelasting wordt wel verhoogd, en moet daarmee 1,9 miljard euro in het laatje brengen. Verder gaat het minimumuurloon 1 euro omlaag (naar 7,65 euro), het BTW-tarief omhoog (van 21 naar 23 procent) en verdwijnen er bijna 25.000 overheidsbanen.

Besparingen op de sociale zekerheid moeten 2,9 miljard euro opleveren. De belasting op CO2 wordt stapsgewijs verdubbeld, naar 30 euro per ton (totale opbrengsten: 330 miljoen).

De sanering begint volgend jaar. In 2014 moet het begrotingstekort weer onder de vereiste 3 procent van het bruto nationaal product zijn gebracht. Vooral door overheidssteun aan de Ierse banken ligt dat getal momenteel op ruim 30 procent.

Voorwaarde

Het 'soberheidsprogramma' (The National Recovery Plan) is een voorwaarde voor een noodpakket van de gezamenlijke EU-landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die in totaal ruim 80 miljard euro uitlenen aan Dublin.

Zeven maanden geleden onderging Griekenland al een dergelijke reddingsoperatie.

De regering moet de bezuinigingen nog door het parlement zien te loodsen voor de nationale verkiezingen begin volgend jaar. Ook een eventuele machtsovername door de oppositie kan nog roet in het eten gooien.