KEULEN - De grootste condoomfabrikant van Europa, Condomi, is in ernstige financiële problemen terechtgekomen. Het Duitse bedrijf is te hard gegroeid, zo gaf de directie vrijdag toe, en er is te weinig gelet op de kosten die daarmee gemoeid waren.

Condomi voert nu besprekingen met zijn banken over een overbruggingskrediet. Een faillissement kan daarmee worden voorkomen, maar duidelijk is wel dat de condoomproducent zal moeten afslanken om te overleven. Beleggers hebben al hun vertrouwen verloren. Op de beurs in Frankfurt raakte Condomi vrijdag meer dan eenderde van zijn waarde kwijt.

De internationale groeiambities kan Condomi voorlopig wel vergeten. Vorig jaar nam de onderneming in Erfurt een nieuwe productievestiging in gebruik die de jaarlijkse productie meer dan verdrievoudigde tot 720 miljoen stuks. Juist de financiering van deze uitbreiding drukt zwaar op de resultatenrekening van Condomi.

Ook de verkoop van erotische accessoires en lingerie bleek geen succes. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd een verlies van in totaal 2,1 miljoen euro geleden, terwijl de omzet terugliep in vergelijking met vorig jaar.

Vorig jaar had Condomi, in 1988 opgericht door drie studenten, nog de ambitie om marktleider Durex te bedreigen. Durex is goed voor een jaarlijkse productie van 2,5 miljard condooms.