LISSABON - Portugezen hebben woensdag massaal gestaakt tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Zowel ambtenaren als werknemers in het bedrijfsleven legden het werk neer.

Vakbondsleider Joao Proenca van de vakbond UGT sprak van de grootste staking die het land ooit heeft meegemaakt.

Het openbaar vervoer kwam vrijwel tot stilstand. Het vliegverkeer lag stil en driekwart van de treinverbindingen viel uit. Ook 60 procent van de busdiensten werd geschrapt. In Lissabon was de metro dicht en de veerboten van de stad bleven aan de kade liggen.

Maar ook in het bedrijfsleven werd gestaakt. Bij de grote Volkswagenfabriek Autoeuropa bij Porto kwam maar 10 procent van het personeel opdagen. Het bedrijf besloot daarop de productie stil te leggen.

Drie miljoen

Volgens vakbondsleider Carvalho da Silva van de vakbond CGTP hebben in totaal drie miljoen Portugezen meegedaan aan de staking. Het Portugese ministerie van Arbeid heeft geen mededelingen gedaan over het aantal stakers.

Portugal gaat net als Griekenland, Ierland en Spanje gebukt onder een grote schuldenlast. De regering heeft forse bezuinigingen aangekondigd om het begrotingstekort terug te dringen.

Zo gaat de btw omhoog van 21 naar 23 procent en wil de regering 5 procent bezuinigen op de lonen van ambtenaren.

Front vormen

Voor het eerst sinds 1988 riepen de twee grootste vakbonden van het land een algemene staking uit. Volgens Proenca overtrof de staking van woensdag die van 22 jaar geleden.

Volgens minister Helena Andre van Sociale Zaken heeft de regering weinig manoeuvreerruimte om het bezuinigingsprogramma te verzachten.

''Zonder de maatregelen die we al hebben genomen en de maatregelen die volgend jaar ingaan, zouden de gevolgen voor de Portugese economie een stuk slechter zijn.'' De regering roept de Portugezen dan ook op een front te vormen in deze moeilijke tijd, aldus de minister.

Onaanvaardbaar

Het begrotingstekort van Portugal bedraagt nu 7,3 procent en de regering wil dat volgend jaar terugbrengen tot 4,6 procent. De vakbonden verwijten de regering dat de werknemers de rekening gepresenteerd krijgen.

''Het is onaanvaardbaar dat werknemers alle offers moeten brengen'', aldus Proenca.

Portugal staakt