DUBLIN - De Ierse regering neemt de komende dagen waarschijnlijk het roer over bij Allied Irish Banks en koopt een meerderheidsbelang in Bank of Ireland, zo bericht persdienst Reuters woensdag.

Het benodigde kapitaal is grotendeels afkomstig van een steunpakket van de Europese Unie waar de Ierse regering afgelopen weekend mee akkoord ging. De financiële reddingsboei heeft naar verluidt een omvang van 85 miljard euro.

Met het geld moeten de kapitaalreserves van de grootste Ierse banken opgekrikt worden van 8 naar 12 procent. Het doel daarvan is om het vertrouwen in het financiële stelsel weer te laten stijgen.

Belang

Met een meerderheidsbelang in Bank of Ireland zou er geen enkele Ierse bank meer over zijn die niet voor het grootste deel in handen is van de Ierse staat. Allied Irish Banks komt naar verwachting volledig in overheidshanden, nadat eerder Anglo Irish Bank werd genationaliseerd.

De beurswaarde van Allied Irish Banks kelderde dit jaar naar 357 miljoen euro, waar het concern voor de crisis nog 22 miljard waard was. Van de beurswaarde van Bank of Ireland is nog maar een tiende over (1,6 miljard euro).

Besparen

Met een pakket bezuinigingen, dat woensdag volledig bekend wordt, wil het land in vier jaar tijd naar verwachting 15 miljard euro besparen. Op die manier moet het financieringstekort van 32 procent worden teruggebracht naar de Europese norm van 3 procent in 2014.

Het internationale kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor's (S&P) verlaagde dinsdag zijn waardering voor de kredietwaardigheid van Ierland van AA- naar A. De beoordeling van de kredietwaardigheid op de korte termijn werd verlaagd van A-1+ naar A-1.

Om de leningen aan Ierland te rechtvaardigen wees de Britse premier David Cameron op het risico dat Groot-Brittannië een massale instroom van Ierse werkzoekers staat te wachten als de Ierse economie zou instorten. Groot-Brittannië neemt zo'n 12 miljard euro van het reddingspakket voor z'n rekening.

Temperen

De Duitse minister Guide Westerwelle (Buitenlandse Zaken) probeert de onrust rond Ierland juist wat te dempen. Volgens Westerwelle is de Ierse schuldencrisis een op zichzelf staand iets en er is geen risico dat de crisis zich zal verspreiden naar andere zwakke Europese landen met financiële problemen.

''Ik zie geen gevaar omdat dit een heel ander geval is’’, aldus Westerwelle, daarmee doelend op de crisis in Griekenland eerder dit jaar. Toen raakten de Europese financiële markten in rep en roer door het torenhoge begrotingstekort van het land.

Al het nieuws rond de Ierse crisis