ROTTERDAM - Rotterdam Airport kan tot middernacht open blijven. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad ging daar donderdag mee akkoord vanwege de te verwachten economische impuls ervan.

Volgens berekeningen leveren de extra vluchten die in het extra uurtje in Rotterdam kunnen landen op korte termijn in ieder geval driehonderd banen op. Over vijftien jaar, wanneer er kantoren en bedrijven nabij het vliegveld zijn gerealiseerd, moeten dat er vierduizend zijn.

Nachtrust

Tegenstanders PvdA, SP en GroenLinks vinden niet dat het economisch belang voor de nachtrust moet gaan en wijzen er op dat ook in de omliggende gemeenten draagvlak moet zijn voor de ruimere openingstijden. Onder meer de buurgemeenten Schiedam, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs zijn tot nu toe tegen: ze willen niet sleutelen aan het akkoord dat in 2000 na jaren discussie werd bekrachtigd en waarin na 23.00 uur in principe geen vluchten meer werden toegestaan.

Onderzoek van TNO wijst uit dat door de langere openstelling het aantal klachten (600) over geluidshinder met 250 per jaar toeneemt. Om klachten te voorkomen, mogen er vanaf elf uur 's avonds alleen geluidsarme toestellen landen.

Aantrekkelijker

Het college stelde de verruiming van openingstijden voor omdat de economie in Rijnmond achterblijft bij de rest van Nederland. Volgens het college is het voor bedrijven aantrekkelijker om zich in de buurt van Rotterdam te vestigen door de aanwezigheid van Rotterdam Airport.

Door het vliegveld een uur langer open te houden, wordt het aantrekkelijker voor luchtvaartmaatschappijen om vanaf Rotterdam te vliegen. "Een extra landing tussen 23.00 uur en middernacht levert overdag vijf extra vliegbewegingen op.

Arbeidsplaatsen

Deze zes vliegbewegingen zijn samen goed voor 350 tot 500 extra arbeidsplaatsen. Extra vluchten betekenen extra bezoekers voor de Rotterdamse regio. Wat dit aan extra werkgelegenheid met zich meebrengt, is niet berekend. Maar het effect is er natuurlijk wel", aldus het college.

Luchtvaartmaatschappijen reageren verheugd op het besluit. Martinair voert chartervluchten uit in opdracht van reisbureaus. Volgens een woordvoerder van de maatschappij is de luchthaven van Rotterdam veel aantrekkelijker geworden voor touroperators nu hij langer openblijft.

"Veel vluchten naar Zuid-Europa vinden of 's avonds laat of 's ochtends vroeg plaats." Als de reisbureaus vanaf Rotterdam willen vliegen, zal Martinair dat doen, aldus de zegsman. De maatschappij vliegt nu ook al vanaf het vliegveld.

Goede zaak

KLM laat weten het "een goede zaak" te vinden als de mogelijkheden op het Rotterdamse vliegveld worden verruimd. Dochter Cityhopper denkt al langer aan uitbreiden van het aantal vluchten op Rotterdam Airport. Dat zijn lijndiensten en die vinden vooral overdag plaats. Transavia was niet bereikbaar voor commentaar.