DEN HAAG - Het energiebedrijf Nuon mag onder voorwaarden Reliant Energy Europe overnemen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) donderdag bepaald. De NMa geeft die goedkeuring nadat Nuon en Reliant garanties hadden gegeven om een deel van de productiecapaciteit van Nuon te veilen.

Nuon is een van de grootste leveranciers van stroom in Nederland en momenteel nog een bescheiden producent van elektriciteit. Het kondigde eerder dit jaar aan de elektriciteitscentrales van Reliant in Nederland te willen overnemen. In september bleek dat de kartelwaakhond de overname nader ging onderzoeken. De NMa vreesde dat door de overname Nuon een machtspositie zou krijgen op de Nederlandse stroommarkt, met mogelijk nadelige gevolgen voor de afnemers.

De groothandelsmarkt voor elektriciteit heeft een aantal bijzondere kenmerken, aldus de NMa. Elektriciteit voorziet in een essentiële levensbehoefte en afnemers kunnen bij hoge prijzen niet uitwijken naar een andere product. Ook ontbreken mogelijkheden elektriciteit op te slaan.

Marktprijs

Door de overname zouden de mogelijkheden van grote elektriciteitsproducenten toenemen om de marktprijs te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door tijdens pieken in de vraag capaciteit achter te houden. Door het veilen van een deel van de capaciteit van Nuon is dat gevaar niet meer aanwezig.

Het gaat in totaal om 900 megawatt (MW) die in partjes van 10 op de markt wordt gebracht. Na de overname beschikt Nuon over de mogelijkheid om 4400 MW op te wekken. De totale capaciteit in Nederland bedraagt 20.000 MW.

Verheugd

Nuon reageerde verheugd op de goedkeuring van de overname die een investering van 985 miljoen euro. Wel blijft het energiebedrijf van mening dat het op de Europese markt "nog steeds een kleine partij is". Bestuursvoorzitter L. van Halderen van Nuon klaagde al eerder over de beperkte blik van de NMa. Die kijkt alleen naar de Nederlandse markt, terwijl volgens Nuon voor de productie van stroom de EU een markt vormt.

Nuon speculeerde al eerder op een samengaan met Essent waardoor veruit het grootste energiebedrijf van Nederland zou ontstaan.