FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) zegt "ernstig bezorgd" te zijn over een voorstel van de Europese Commissie voor de Europese grondwet, waarover de lidstaten van de Europese Unie nog onderhandelen. De commisie, het dagelijks bestuur van de EU, wil in de grondwet opnemen dat de lidstaten de basisconstitutie van de ECB kunnen wijzigen. De ECB lijkt daardoor haar felbevochten onafhankelijkheid voor een deel te verliezen.

ECB-president Jean-Claude Trichet heeft een brief geschreven aan het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Unie, waarin hij de Italiaanse minister Franco Frattini van Buitenlandse Zaken wijst op "een institutionele wijziging op het monetaire vlak". Volgens Trichet dienen de basisregels van de ECB stabiel en solide te zijn en zijn die daarom niet geschikt voor een "versimpelde amenderingsprocedure".

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen vrijdag en zaterdag in Napels bijeen om te praten over het ontwerp voor een Europese grondwet. Italië diende woensdag een reeks wijzigingen in op de tekst die de Europese Conventie eerder dit jaar opstelde. De ECB-paragraaf is maar een klein onderdeel van de tekst. De meeste aandacht gaat naar het bestuurbaar houden van de EU na de toetreding van tien nieuwe lidstaten volgend voorjaar.