AMSTERDAM – Het IMF wil dat de Ierse banken inkrimpen zodat de banken aantrekkelijker worden voor buitenlandse investeerders.

Dit bericht de Ierse zakenkrant Irish Times op basis van anonieme bronnen.

Volgens de zakenkrant zijn de Ierse banken zoals de Allied Irish Bank te groot geworden en zijn ze voor hun financiering teveel afhankelijk van de Europese Centrale Bank.

Door de banken kleiner te maken zouden ze meer mogelijkheden hebben om geld te lenen van investeerders en zo een buffer te creëren voor eventuele verliezen.

Ook zou er worden gesproken over een overname van de banken door buitenlandse partijen. Hiervoor zouden de EU en het IMF wel garanties moeten afgeven om eventuele verliezen af te dekken.

Enkele weken

Vooralsnog is het onmogelijk om te bepalen hoeveel steun de Ierse regering nodig heeft om de bankensector te redden totdat de EU en het IMF de situatie hebben onderzocht, zei de Ierse minister Pat Carey.

Vrijdag begint het IMF met een formeel overleg over een eventueel reddingspakket voor de Ierse overheid. De Ierse premier Brian Cowen verklaarde vrijdagmiddag dat de gesprekken goed zijn begonnen. Volgens een anonieme bron zal er binnen enkele weken een reddingsplan op tafel liggen voor de Ierse bankensector.

De Ierse regering is gedwongen een aantal banken te redden en de kosten daarvan kunnen oplopen tot ruwweg 50 miljard euro. Mede daardoor is het begrotingstekort inmiddels opgelopen tot ruim 30 procent, tien maal meer dan volgens de Europese regels is toegestaan.

imf

Ook in andere probleemlanden lopen de gemoederen verder op. Deze week werd bekend dat Griekenland een betaling uit het EU-noodfonds later krijgt. Volgens de EU is het uitstel het gevolg van de Griekse verkiezingen, maar eerder bekritiseerde de Oostenrijkse minister van Financiën de Griekse regering om het slechtere begrotingscijfer.

Verder loopt de rente op staatsleningen van Portugal en Spanje, die ook problemen hebben met hun schulden, op door de Ierse problemen.

Spanje drong er daarom eerder deze week al bij de Ieren op aan een besluit te nemen over het aanvragen van steun. Portugal heeft gewaarschuwd dat er een grote kans is dat het land ook financiële steun nodig heeft, omdat banken onvoldoende willen lenen.

Ierse regering

Het noodplan van de EU om Ierland uit de crisis te helpen, wordt volgende week gepresenteerd. Dat hebben bronnen vrijdag gemeld aan persbureau Reuters.

Het plan komt tegelijkertijd naar buiten met de bezuinigingsmaatregelen die de Ierse regering wil treffen of kort daarna. De Ierse minister Pat Carey heeft eerder al gemeld dat hij volgende week met een bezuinigingsplan komt.