GRONINGEN - Ongeveer duizend medewerkers uit de thuiszorg en verzorgingshuizen hebben donderdagmiddag in Groningen actie gevoerd voor een betere CAO. Sommige actievoerders kwamen met auto's en bussen luid toeterend naar Martiniplaza in Groningen. Anderen kwamen met vlaggen en shirtjes aangefietst.

De FNV-bond Abvakabo spreekt van een succes: "De opkomst laat de grote actiebereidheid zien".

Werknemers in de zorg voeren al verspreid over het hele land actie sinds de onderhandelingen over een nieuwe, gezamenlijke CAO begin deze maand vastliepen. De bonden eisten een salarisverhoging van 2,5 procent. De werkgevers wilden daar niet van weten.

De werkgevers wilden aanvankelijk de twee bestaande CAO's voor de thuiszorg en voor de verzorgings- en verpleeghuizen samenvoegen. Eerder deze week lieten zij weten weer te willen onderhandelen over twee afzonderlijke CAO's. "Dat is onbegrijpelijk en dat betekent natuurlijk niet dat we onze eisen intrekken. Zolang de werkgevers niet op onze voorstellen ingaan, gaan de acties door", zei P. van Loon, landelijk bestuurder van Abvakabo in een reactie op de demonstratie.

Normale loonsverhoging

De sfeer bij de actie was gemoedelijk, maar de boodschap onveranderd. "We laten ons niet tegen elkaar uitspelen", was het motto. "Er zijn voldoende redenen te blijven actievoeren", stelde J. van Pijpen van Abvakabo. "We laten niet afbreken wat in al die jaren is opgebouwd en willen een normale loonsverhoging. We moeten ons nu op straat laten zien, anders loopt de zorg leeg."

Regiobestuurder H. Aardema van CNV Publieke Zaak is boos. "We zijn niet stug, maar we nemen geen lage CAO". "We willen een verhoging van de onregelmatigheidsregelingen, het argument van werkgevers dat dat bij het vak hoort kan niet. We doen het niet voor niets."

De bonden organiseren op 9 december er een grote demonstratie in Amsterdam.