AMSTERDAM - De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV is verbijsterd over de mededeling van minister Hans Hillen dat de komende jaren mogelijk tienduizend banen verdwijnen bij defensie.

Volgens de vakbond loopt de minister veel te hard van stapel en zaait hij onnodig paniek onder de werknemers.

Hillen maakte donderdag bekend dat bezuinigingen de komende jaren zullen leiden tot het schrappen van de banen en dat gedwongen ontslagen daarbij waarschijnlijk niet te vermijden zijn.

Ook liet het ministerie weten geen dubbeltje extra aan de werknemers te willen spenderen en dat wordt onderzocht hoe de huidige arbeidsvoorwaarden ingrijpend kunnen worden versoberd.

Gedwongen ontslagen

VBM/NOV laat in een reactie weten dat er gezien het huidige medewerkersbestand en de enorme hoeveelheid vacatures, van gedwongen ontslagen nog helemaal geen sprake kan zijn.

Ook zegt de vakbond niet mee te willen werken aan het afbreken van de arbeidsvoorwaarden. "Het in deze tijd van crisis verder financieel uitkleden van onze leden is niet alleen onwenselijk, het is zelfs buitengewoon onfatsoenlijk."

Acties

VBM/NOV zegt mogelijk actie te gaan voeren over de beslissing van Hillen. Begin november liet de vakbond Defensie al weten dat het tot 24 november de tijd heeft om duidelijk te maken of het nog verder wil praten over de nieuwe cao voor defensiepersoneel, anders volgen er acties. De onderhandelingen liepen in mei vast.