AMSTERDAM - De koers van Ahold heeft donderdag een flinke metamorfose ondergaan. In vergelijking met de slotkoers van woensdag zakte het aandeel circa 20 procent. Het aandeel ging niet massaal in de aanbieding. De 'koersval' kwam vooral op het conto van de miljoenen nieuwe, goedkopere aandelen die het supermarktconcern gaat uitgeven.

Ahold brengt 621 miljoen nieuwe aandelen op de markt, ongeveer tweederde van het huidige aantal. De nieuwe stukken gaan 4,83 euro kosten, terwijl op de beurs een aandeel nog ruim 7 euro deed.

Het aandeel Ahold liet donderdag opmerkelijke koersuitslagen zien. Kort na opening van de effectenbeurs in Amsterdam noteerde het supermarktconcern circa 20 procent lager op 6,30 euro. Later in de middaghandel maakten de beursschermen melding van een koersdaling met 5,1 procent terwijl de koers in euro's nauwelijks was veranderd.

De gevolgen van de aandelenuitgifte werden donderdag tijdens de handel doorberekend in de koersbeweging van Ahold. De papieren koersdaling werd verwerkt door te sleutelen aan de slotkoers van woensdag. Het originele slot van 7,86 euro werd aangepast tot 6,65 euro, dat komt overeen met een daling van 15 procent.

Het aandeel zakte door het gedrag van beleggers 5 procent. Analisten stelden donderdag hun verwachtingen naar beneden bij na tegenvallende kwartaalcijfers.