DEN HAAG - Bij Defensie verdwijnen de komende jaren mogelijk 10.000 arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uit te sluiten.

Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd en de militaire bonden laten weten.

Eerder op de dag zei hij al dat er bij Defensie duizenden mensen uit moeten vanwege de honderden miljoenen euro's die moeten worden bezuinigd. Over drie maanden komt de minister met precieze cijfers. Eerst wil hij alles onderzoeken, zo zei Hilllen in een toelichting.

Zwaar weer

Nu is al wel duidelijk dat er ''zwaar weer op komst'' is. Ingrepen in alle onderdelen van de defensieorganisatie zijn ''onvermijdelijk'' en een forse inkrimping is ''onontkoombaar''.

Bij Defensie werken nu nog circa 69.000 mensen. Onder hen zijn 48.000 militairen en 21.000 burgers. Hillen kan nog niet zeggen waar de ontslagen vallen, onder burgers of militairen, bij welke onderdelen of onder jong of oud.

Geen kaasschaaf

Volgens hem zal het niet zo zijn dat de laatsten die binnen zijn gekomen als eersten zouden worden ontslagen, zei Hillen. ''Geen last in, first out. En het wordt ook geen kaasschaaf, maar chirurgie. Heel gericht dus.''

Defensie ''piepte en kraakte'' al enkele jaren door een krimpend budget waar hoge verwachtingen tegenover stonden. Volgens Hillen heeft de krijgsmacht roofbouw gepleegd op zichzelf. ''We zitten wat betreft de gereedstelling van eenheden op de rand van de gevarenzone.'' Hillen wil de ambities, activiteiten en de middelen van Defensie weer in evenwicht brengen.

Europese veiligheid

Of daarvoor het ambitieniveau omlaag moet of juist het budget omhoog, wilde de minister niet zeggen. ''Ik wil eerst luisteren naar de bonden en naar de politiek.'' Hillen wil ook de samenleving laten zien wat nationale en Europese veiligheid betekent.

''Je ziet het ook in de zorg. Bij ziekte moet alles vergoed worden. Maar als mensen gezond zijn, willen ze de premie zo laag mogelijk.''

Vooral in de exploitatie zijn problemen. De dit jaar ingelaste pauze in nieuwe verplichtingen zal nog lang te merken zijn, aldus Hillen. Dit betekent onder meer slechter onderhoud van gebouwen.

Door latere levering van reservedelen en minder oefeningen zullen eenheden die werken op fregatten en met de Fennekvoertuigen, pantserhouwitsers, helikopters en de F-16-gevechtsvliegtuigen hun operationele doelen niet halen.