ROTTERDAM - Nederlandse consumenten vinden de Hema voor het derde jaar op rij het meest onmisbare merk. Op de tweede plaats staat Blokker en op de derde plek Kruidvat.

Dit blijkt uit het jaarlijkse merkenonderzoek (pdf) dat EURIB/European Institute for Brand Management hield onder ruim duizend consumenten.

Een opvallende stijger in de lijst is TNT Post. Het merk is volgens 62 procent van de Nederlanders onmisbaar, dat is 11 procent meer dan vorig jaar.

Daarmee stijgt het merk naar de achtste plaats in de ranglijst (van 22 vorig jaar). De Nederlander wil zijn vertrouwde TNT-postbode kennelijk niet kwijt, concludeert het onderzoek.

Vrouwen en mannen

Bij de vrouwen zijn acht van de onmisbare merken uit de top tien een winkelketen. Bij de mannen staat op de eerste plaats het NOS-Journaal. Verzekeringsmerken komen niet voor in de top honderd, ook al zijn Nederlanders de zwaarst 'verzekerde' mensen ter wereld.

Een opvallende daler is een merk als Senseo. Het daalt in de top honderd van plaats 30 naar 50. ''Een verklaring kan zijn dat er rond dit merk al enige tijd niet veel gebeurt", stelt onderzoeker Rik Riezebos.

Ook Cup-a-Soup daalt aanhoudend: van de 16e plaats in 2008 naar 37 in 2009 en nu op plaats 46. De score van veel internetgerelateerde merken zoals iDeal, Bol.com, YouTube, Hyves en Wikipedia neemt juist toe.

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten merken vooral als onmisbaar ervaren wanneer ze dicht bij hen staan. Niet alleen Nederlandse merken, ook buitenlandse als Nivea en Ikea, die al decennia lang in Nederland aanwezig zijn, halen hoge onmisbaarheidsscores.