LEIDSCHENDAM - Veel bedrijven hebben alsnog besloten hun werknemers een kerstpakket te geven. Slechts ongeveer eenderde van de ondernemingen die dat voorheen wel deed, ziet daar dit jaar vanaf, zo verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Een woordvoerder van het CBL heeft dat donderdag laten weten.

Dit jaar moet voor het eerst loonbelasting worden betaald over het kerstpakket. Dat maakt het voor de werkgever duurder. In het voorjaar liet het CBL onderzoek doen naar de gevolgen van de maatregel. Daaruit bleek dat ruim een kwart van de ondernemingen die tot dan toe het personeel een kerstpakket gaf, had besloten dit deze kerst niet te doen. Tweederde van de bedrijven twijfelde toen nog.

Inmiddels heeft het kabinet op aandringen van de Tweede Kamer besloten dat werkgevers in 2004 hun personeel weer één keer per jaar volgens een fiscaal gunstige regeling een geschenk mogen geven. Het cadeau mag niet duurder zijn dan 35 euro.

Veel twijfelende bedrijven hebben daarop besloten dit jaar toch een kerstpakket te geven. "Zij willen voor dit ene jaar geen spelbreker zijn", aldus donderdag R. Roorda van het CBL. Hij voegde eraan toe dat pas op 31 december duidelijk is hoeveel kerstpaketten zijn geleverd.

Tot nu toe kregen 4,25 miljoen huishoudens het traditionele kerstpakket.