EINDHOVEN - Sinterklaas houdt zich niet aan de Internationale Niet-Winkeldag. Hoewel de actiegroep voor aanstaande zaterdag oproept tot een kooppauze, moet de goedheiligman dit weekeinde cadeaus inslaan voor pakjesavond. Vanwege het internationale karakter van de Niet-Winkeldag kan de organisatie de actie echter niet verzetten.

"Misschien is er wel een betere datum te bedenken, maar het is een internationale actiedag", zei donderdag D. Verheul van Omslag, een organisatie voor duurzame ontwikkeling.

De Internationale Niet-Winkeldag is komen overwaaien uit Canada. De dag wordt traditioneel in het laatste weekeinde van november gehouden omdat in het Noordamerikaanse land dan de grote uitverkoop begint.

In Nederland bestaat de Niet-Winkeldag sinds 1995. De dag tegen de Westerse overconsumptie staat dit jaar ook op de agenda in Australië, België, Canada, Duitsland, Engeland, Finland, Ierland, Japan, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Polen, Slovenië, de Verenigde Staten en Zweden.

In tegenstelling tot Nederland, viert de sint zijn verjaardag niet in deze landen. De populariteit van de Niet-Winkeldag is hier daarom al jaren tanende. Dit jaar wordt de actie in twaalf steden gehouden. Vorig jaar waren dat er veertien en in 1999 deden nog twintig plaatsen mee.

Een ander probleem is dat de Niet-Winkeldag op twee gedachten hinkt. Omslag roept consumenten op om niet te winkelen. Tegelijkertijd realiseert de organisatie zich dat winkelen een geliefde hobby is geworden voor veel Nederlanders.

"Wij verwachten niet dat mensen rechtsomkeert maken als ze gaan winkelen zaterdag. We willen hen bewust maken van de schadelijke gevolgen van de consumptiemaatschappij voor bijvoorbeeld het milieu." Zaterdag delen deelnemers aan de actie gratis eten en muziekinstrumenten van afval uit in winkelcentra. Daarnaast staan er weggeefkramen en ruilkramen van speelgoed voor pakjesavond.

H. Kok, voorzitter van de Raad Nederlandse Detailhandel, staat in principe achter de doelstelling van de Niet-Winkeldag. "Het is goed als mensen zich af en toe realiseren hoe goed wij het hier hebben. Maar je mag mensen niet opleggen om niet te winkelen." Kok verwacht dat winkeliers geen omzetverlies zullen lijden door de Niet-Winkeldag.