AMSTERDAM – Woningbouwcorporaties verkeren financieel in zwaar weer. Door de crisis, strenge politieke eisen en eigen fouten staat de sector aan de rand van fusies, ontslagen en faillissementen. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Gevolg van de malaise is dat mensen die op zoek zijn naar een huurwoning te maken krijgen met langere wachtlijsten.

"Doordat er minder wordt gebouwd, zullen de wachtlijsten die in veel steden toch al extreem lang zijn, alleen maar toenemen”, zegt hoogleraar volkshuisvesting Peter Boelhouwer in de Volkskrant.

De krant laat ook corporatiedeskundige Piet Klop van Deloitte aan het woord die schat dat er in Nederland voor een half miljard euro aan huizen leegstaat. Bovendien zouden er nog eens voor een miljard euro aan lopende projecten zijn die ernstige vertraging oplopen.

Ondergang

Branchevereniging Aedes schreef twee maanden geleden in een geheime brief naar de onderhandelaars van de huidige coalitie dat “het huidige beleid leidt tot de ondergang van de sociale huursector”.

Zo zorgt strenger Europees beleid ervoor dat de corporaties meer moeten betalen om geld te lenen en stelt het kabinet een nieuwe heffing van 760 miljoen euro in. “Alle wissels staan verkeerd en alle seinen staan op rood”, aldus Klop in de krant.

Tweede Kamerlid van D66 Kees Verhoeven zegt in een reactie tegenover NU.nl dat het woningbouwcorporaties mogelijk moet worden gemaakt om zich bij hun kerntaken te houden: het bouwen van betaalbare woningen voor lagere inkomensgroepen.

Betalen

"Maar dit kan alleen als mensen de werkelijke waarde voor hun woning gaan betalen. Om de sociale woningbouw in ons land op niveau te houden, moet het kabinet een aantal maatregelen uit het regeerakkoord aanpassen", aldus Verhoeven

D66 wil dat het kabinet de inkomensgrens verlaagt van 43.000 euro waarboven een huurverhoging wordt toegestaan. "Daarnaast moet het kabinet stimuleren dat vooral sociale huurders met hogere inkomens hun woning overkopen van de corporatie", vindt Verhoeven.