BRUSSEL - Minister Didier Reynders (Financiën) van huidig EU-voorzitter België acht het onmogelijk dat Ierland uit de schuldencrisis komt zonder noodhulp van de Europese Unie te aanvaarden.

Ierland weigert tot dusver een beroep te doen op het noodfonds van 750 miljard dat de EU en het Internationaal Monetair Fonds hebben ingesteld om de euro stabiel te houden. Het zegt dat het voorlopig zijn eigen boontjes kan doppen.

Reynders is gedurende het EU-voorzitterschap van België voorzitter van de vergadering van Europese ministers van Financiën (Ecofin). Deze raad komt later woensdag bij elkaar om de Ierse kwestie te bespreken.

Doorlichten

Dinsdagavond besloot Ecofin een missie naar Dublin te sturen om de de situatie in Ierland in kaart te brengen. Experts van de Europese Commisie, de Europese Centrale Bank en het IMF gaan de Ierse begroting grondig doorlichten.

'Dublin' wil kost wat kost vermijden dat het net als Griekenland onder streng toezicht komt te staan. Dat zou hoogstwaarschijnlijk betekenen dat het land zijn relatief lage vennootschapsbelasting, een belangrijk concurrentievoordeel, zou moeten verhogen.

Eerder deze week verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, zich al bereid om Ierland de helpende hand toe te steken.

Bezuinigen

De Ierse regering maakt binnenkort een vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro moet worden bezuinigd. Daarmee zou het begrotingstekort moeten dalen naar 3 procent van het bbp. Dit jaar komt het begrotingstekort naar verwachting uit op ruim 30 procent.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds hebben een noodfonds van 750 miljard euro achter de hand om eurolanden zo nodig te helpen. Het fonds, de Europese Financiële Stabiliseringsfaciliteit (EFSF), werd afgelopen voorjaar ingesteld.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dinsdag dat de EU-missie kan uitmonden in een beroep van Ierland op het noodfonds, maar dat het aan de Ierse regering is om daarover te beslissen.

Spoeddebat

Donderdagmiddag houdt de Tweede Kamer, op initiatief van de SP, een spoeddebat over de Ierse kwestie. SP-woordvoerder Ewout Irrgang wil van minister De Jager duidelijkheid over een eventuele reddingsactie en hoe die er precies uit komt te zien.

"Er zijn veel tegenstrijdige berichten", aldus Irrgang. "Het is bijvoorbeeld onduidelijk of de Ierse staat wordt gesteund of de banken." Wat de SP betreft komt er geen noodhulp zonder sanering van de Ierse financiële sector.