DEN HAAG - Acht van de tien grootste gemeenten willen de onroerendezaakbelasting (ozb) voor ondernemers verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van opinieblad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat donderdag verschijnt.

Groningen spant de kroon. Daar moeten eigenaren van bedrijfspanden volgend jaar 10,3 procent meer gaan betalen. Utrecht verhoogt de belasting met 8,2 procent.

Forum zet Eindhoven op een stijging van 7,3 procent, maar de gemeente laat weten dat de stijging 3,9 procent bedraagt. Bovendien zijn ondernemers volgens haar per saldo voordeliger uit, omdat de waarde van de meeste bedrijfspanden is gedaald.

Rutte

Maandag beloofde premier Mark Rutte het bedrijfsleven ervoor te zorgen dat bedrijven niet via hogere lokale lasten de rekening gepresenteerd krijgen van de bezuinigingen van het kabinet. Als dreigt dat gemeenten bezuinigingen via de lokale lasten afwentelen op ondernemers, gaat hij met hen in gesprek.

Niet alle grote gemeenten verhogen de ozb-belasting voor eigenaren van bedrijfspanden. De gemeente Rotterdam wil de tarieven met 4 procent verlagen en Nijmegen met 2 procent.