DEN HAAG - Auto's zijn niet veilig genoeg voor kinderen in zitjes. Ook mankeert er geregeld iets aan de kinderzitjes. Dat blijkt uit testen van Euro-NCAP, die de ANWB donderdag openbaar heeft gemaakt.

Klik hier voor de test

Het Europese onderzoeksinsituut voerde botstesten uit met nieuwe auto's in meerdere categorieën. De beoordeling van de kinderveiligheid kan maximaal vijf sterren opleveren. Euro-NCAP maakte gebruik van zitjes die de fabrikant aanbeval. De onderzoekers letten op de duidelijkheid van de montage-instructies, de bevestigingsmogelijkheden in de auto en de bescherming die het voertuig bij een botsing biedt. Uit de testen bleek dat geen enkele auto vijf sterren scoorde. Slechts een wagen behaalde er vier (Ford Focus C-Max), de rest minder.

De ANWB hoopt dat autofabrikanten en de makers van zitjes zich willen profileren, zodat ze de volgende keer beter uit de testen komen. "Er valt een hoop te verbeteren", aldus een woordvoerder van de organisatie. Zo kunnen zitjes niet in alle auto's stevig worden bevestigd. Ook zijn gordels niet altijd op een kinderstoel berekend. Bovendien zijn er veel stoelen op de markt die kwalitatief slechter zijn dan de geteste exemplaren.