AMSTERDAM - Volgende week staken de postbodes van TNT Post twee dagen. Op 25 en 26 november bezorgen zij geen post. Dit heeft voorzitter Edith Snoey van Abvakabo FNV dinsdag gezegd op de landelijke actiedag van de postbodes van TNT in Den Haag.

Zij kondigde de vervolgactie aan namens de drie bonden die de landelijke actiedag van dinsdag hadden georganiseerd.

Zeker achtduizend postbodes waren volgens de bonden dinsdag uit het hele land naar het hoofdkantoor van het postbedrijf gekomen om te protesteren tegen de 3100 gedwongen ontslagen die bij TNT Post gaan vallen als gevolg van de reorganisatie. Ook dinsdag werd geen post bezorgd.

Geleidelijker

De vakbonden vinden 3100 gedwongen ontslagen te veel en willen bovendien dat TNT de reorganisatie geleidelijker uitvoert. Volgens Snoey komen de bonden met een vervolgactie, omdat TNT geen fatsoenlijk bod op tafel heeft gelegd.

Door de reorganisatie verdwijnen elfduizend banen. Dat wordt voor een groot deel opgevangen door natuurlijk verloop.

Verrast

TNT Post is verrast door de mededeling dat de postmedewerkers volgende week opnieuw staken. "We hebben daar nog geen aanzegging van gekregen; dat was wel netjes geweest", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Het bedrijf wist wel dat de bonden verdere acties in voorbereiding hadden, maar wist nog niet hoe, wat of wanneer. Ook heeft TNT nog geen reactie van de bonden gekregen op de uitgebreide brief die het bedrijf stuurde naar aanleiding van het ultimatum dat door de bonden aan TNT werd gesteld.

TNT Post laat ten slotte weten het "bijzonder spijtig te vinden" dat er weer gestaakt wordt. "Dat lost het probleem niet op."

Private ondernemning

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken), verantwoordelijk voor postzaken in Nederland, sprak zich op de actiedag uit over de kwestie.

"TNT is een private onderneming. Daarom is de reorganisatie die het concern wil doorvoeren, een verantwoordelijkheid van het bedrijf en de vakbonden. Het kabinet gaat daar niet over."

Pijnlijk

Bleker zegt de zorgen van het TNT-personeel wel te begrijpen. "Dat is ingrijpend en pijnlijk." Maar volgens de staatssecretaris is de wereld van post, internet en e-mail volop in beweging. "Mensen sturen meer mails en minder kaarten, bankzaken doen we op de computer", stelt hij.

Bleker wil daarom geen valse hoop wekken. "De vakbonden zullen er samen met TNT uit moeten komen."

Bekijk alle lezersfoto's van de TNT-actie op NUfoto