FRANKFURT - Het Duitse reisconcern TUI heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 203 miljoen euro. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het concern wist de vraag naar reizen te stimuleren door zijn prijzen te verlagen. TUI, in Nederland eigenaar van Arke en Holland International, zag zich daartoe gedwongen na een minder eerste halfjaar. Toen zakte de vraag naar reizen in door de oorlog in Irak en doordat de longziekte SARS om zich heen greep. De prijsverlagingen hebben er toe geleid dat het aantal boekingen voor de winterperiode 6,2 procent omhoog is gegaan.

TUI zag in het derde kwartaal de omzet dalen met 4,3 procent van ,82 naar 6,54 miljard euro. TUI, het grootste reisconcern van Europa, blijft bij de verwachting dat in het vierde kwartaal het resultaat zal verbeteren.

TUI genereert het grootste deel van zijn inkomsten met toeristische activiteiten. In die divisie steeg de omzet 3,1 procent naar 4,7 miljard euro. Het bedrijf is ook nog actief in de industrie. TUI kwam voort uit de Duitse staalonderneming Preussag.