DEN HAAG - In het hele land hebben postbodes van TNT dinsdag het werk neergelegd uit protest tegen de 3100 gedwongen ontslagen die bij het bedrijf vallen.

Bekijk alle lezersfoto's van de TNT-actie op NUfoto

Zij zijn dinsdag met bussen uit het hele land naar Den Haag gekomen voor de landelijke manifestatie, die de vakbonden hebben georganiseerd

Maandag waarschuwde de politie automobilisten voor grote verkeersdrukte in verband met de actiedag, maar volgens de ANWB was dinsdag geen sprake van buitensporige drukte. De Prinses Beatrixlaan in Den Haag is in verband met de actie tot aan het begin van de avond afgesloten. Aan die weg is het hoofdkantoor gevestigd.

Jongerius

Op de manifestatie zullen later in de middag onder anderen FNV-voorzitter Agnes Jongerius en de voorzitter van het CNV, Jaap Smit, het woord voeren

De staking begon maandagavond laat in de sorteercentra. Spoedeisende post zoals rouwkaarten en medische zendingen worden dinsdag wel bezorgd. Ook de bezorging van pakketten zal geen hinder ondervinden van de staking, maar de overige post blijft liggen.

Reorganisatie

TNT reorganiseert en dat kost elfduizend mensen hun baan. Volgens het postbedrijf blijft het aantal gedwongen ontslagen beperkt tot 3100, maar dat vinden de bonden te veel.

Zij vinden ook dat het tempo van de jaren geleden aangekondigde reorganisatie omlaag moet. Volgens het postbedrijf kan dat niet.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT zei zondag dat de actie weinig zin heeft. "Die staking, hoezeer ik hem ook begrijp, hij gaat niet helpen."

Achterstand

TNT Post kan nog niet zeggen hoeveel post er dinsdag blijft liggen. "Op een gewone dag bezorgen wij vijftien miljoen poststukken", aldus een woordvoerster. Het is volgens haar lastig nu al aan te geven hoe het dinsdag loopt.

Voor het wegwerken van de achterstand "focussen we op woensdag". Maar ook de rest van de week zal dat nog wel na-ijlen, verwacht het postbedrijf.

Volg de reacties op Twitter via NUlive.