Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Tekort VS kan leiden tot crisis'

WASHINGTON - Alan Greenspan, de oud-voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zondag een scherpe waarschuwing afgegeven.
Door ANP

De Amerikaanse politiek moet de enorme overheidstekorten aanpakken, anders is er het risico van een crisis op de financiële markten.

Greenspan wees er in een interview met de Amerikaanse zender NBC op dat het tekort dit jaar 1,3 biljoen dollar (949 miljard euro) bedraagt. Dit zou investeerders angst kunnen aanjagen en tot een crisis kunnen leiden waarbij de prijzen van Amerikaans staatspapier plotseling dalen en de rendementen omhoogschieten.

Dit zou gebeuren als investeerders het vertrouwen verliezen dat de Amerikaanse overheid aan haar betalingsverplichtingen zal voldoen. De hogere rentestanden die een dergelijke crisis met zich mee zou brengen, zouden de economie direct treffen, aldus Greenspan.

In dit scenario zien Amerikaanse consumenten en bedrijven hun leenkosten plotseling hard oplopen wat leidt tot minder bestedingen en investeringen en een nieuwe recessie.

Pakket voorstellen

Een commissie ingesteld door de Amerikaanse president Barack Obama publiceert begin december een pakket voorstellen om het tekort terug te dringen en de staatsschuld te stabiliseren.

Afgelopen week werd al het een en ander bekend over de voorstellen. Met een combinatie van bezuinigingen en belastingmaatregelen zouden de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht.

De plannen werden overwegend lauw ontvangen door politici uit het Congres, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Greenspan zei echter dat het onvermijdelijk is dat er maatregelen worden genomen. ''Iets vergelijkbaars zal worden goedgekeurd door het Congres. De enige vraag is of dat voor of na een crisis op de obligatiemarkt is.''


Lees meer over:

Federal Reserve

Aanbevolen artikelen