Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Voor 2012 handelspact Stille Oceaan

YOKOHAMA - De Verenigde Staten en acht andere landen die grenzen aan de Stille Oceaan, willen binnen een jaar een handelsverdrag sluiten.
Door ANP

Dit zei de Chileense president Sebastian Pinera zondag na een bijeenkomst van leiders van de negen landen tijdens de top van het regionale samenwerkingsverband APEC.

Naast de VS en Chili zouden ook Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Brunei, Singapore, Vietnam en Peru deelnemen aan het pact. Het verdrag zou ertoe moeten leiden dat de landen invoerheffingen en andere handelsbarrières schrappen.

Pinera zei dat het pact voor de volgende bijeenkomst van de APEC in november volgend jaar in werking moet zijn. Het komende jaar zal een aantal onderhandelingsrondes worden gehouden.

China

China nam niet deel aan de gesprekken. Het land geeft er de voorkeur aan handelshervormingen te bespreken in bijeenkomsten met alleen Aziatische landen, zonder de VS.

In Japan liggen handelshervormingen moeilijk, door de angst dat deze de beschermde landbouwsector zouden treffen. Het land heeft een beslissing over deelname daarom uitgesteld. Canada en Zuid-Korea hebben laten doorschemeren eventueel te willen deelnemen.

Afgelopen week voerden de VS en Zuid-Korea intensieve gesprekken over een vrijhandelsverdrag tussen deze twee landen. Het lukte echter niet om tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama al tot overeenstemming te komen. De onderhandelingen worden de komende tijd voortgezet.

Aanbevolen artikelen