AMSTERDAM - Oud-PvdA-burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman gaat bemiddelen in het conflict tussen de vakbonden en de nieuwe postbedrijven.

Tussen die partijen bestaat een impasse door het ontbreken van een cao. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken kondigde dat zondag aan in het televisieprogramma Buitenhof.

Vreeman zal namens de regering met alle partijen gesprekken voeren ''om te kijken of er nieuwe mogelijkheden zijn om op een fatsoenlijke manier uit dit conflict te komen’’, zei Bleker in Buitenhof. Vreeman krijgt tot 1 januari de tijd.

Door het ontbreken van een cao tussen de bonden en nieuwe postbedrijven als Sandd, Selekt Mail en Netwerk VSP dreigt op 1 januari 2011 een maatregel in werking te treden die postbedrijven verplicht alle postbezorgers in dienst te hebben op basis van een arbeidsovereenkomst.

Daardoor komen bedrijven mogelijk in problemen, waardoor arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan.

Concurrentie

Postbedrijf TNT heeft last van de concurrentie op ongelijke arbeidsvoorwaarden door nieuwkomers. Het bedrijf plant een reorganisatie waarbij 3100 gedwongen ontslagen zullen vallen. De postbodes houden daarom dinsdag een landelijke 24 uursstaking.

TNT-baas Peter Bakker noemde in Buitenhof de aanstelling van Vreeman een ''prima initiatief’’ waar hij graag aan mee zal werken. De vakbonden zagen tot nog toe overigens nog niks in bemiddeling van een tussenpersoon.

Reorganisatie

Vreemans opdracht richt zich overigens op het conflict tussen de vakbonden en de nieuwe postbedrijven, niet op het conflict over de reorganisatie bij TNT. Wel zal TNT bij de gesprekken betrokken worden.

Bleker noemde in Buitenhof eventuele verzoeken van TNT om financiële steun van het Rijk ''niet realistisch’’.

FNV

FNV Bondgenoten is blij dat Vreeman de problemen op de postmarkt in kaart gaat brengen.

''De vakbonden hebben eind oktober 2010 gepleit voor een verkenner die namens het kabinet de gehele postmarkt doorlicht. De verkenner die Bleker nu heeft aangesteld is volgens de bonden bovendien iemand die verstand heeft van arbeidsverhoudingen.''