AMSTERDAM – Europarlementslid Kartika Liotard vreest vergaande bemoeienis van Brussel met Nederlandse pensioenen. Namens duizenden Nederlanders overhandigt ze maandag een petitie aan de Europese Unie.

Liotard verzamelde de afgelopen week ruim 3000 handtekeningen van Nederlanders en biedt die maandagmiddag aan de Hongaarse EU-commissaris voor sociale zaken László Andor aan.

Liotard vreest dat Brusselse bemoeienis negatief uitpakt op de pensioenen in Nederland.“Ons pensioenstelsel is vergeleken met andere EU-landen relatief stevig gefundeerd”, zegt ze. “De Europese Commissie negeert dat het spaarzame Nederland veel beter geschikt is om zijn eigen boontjes te doppen.”

Premies

Het Europarlementslid van Verenigd Links is bang dat als Brussel zich er mee gaat bemoeien, de Nederlandse pensioenpremies met 20 tot 30 procent omhoog moeten.

Verder wil Liotard voorkomen dat de Europese Commissie bepaalt wat een ‘adequaat pensioen’ is. “Het kan bijna niet anders dan dat zo’n pensioen een minimaal EU-pensioen wordt”, aldus het Europarlementslid.