AMSTERDAM - Twee derde van de zorgverzekerden in Nederland zou het liefst terugkeren naar het systeem van het aloude ziekenfonds. Als belangrijkste reden noemen zij de gestegen premies.

Slechts 12 procent van de verzekerden zegt tevreden te zijn met de huidige prijs-kwaliteitverhouding van zorgverzekeringen.

Dat meldde Verzekeringssite.nl zaterdag in het tv-programma Kassa. De vergelijkingswebsite baseert zich op onderzoek van TNS/NIPO onder ruim vijfhonderd mensen.

Volgens Verzekeringssite.nl zijn Nederlanders sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006, 58 procent meer gaan betalen voor hun zorgverzekering.

Stijging

In 2011 betaalt een volwassene gemiddeld 191 euro per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage. Eind 2005 was dat 121 euro. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 840 euro, aldus de vergelijkingswebsite.

Het nieuwe zorgstelsel is vier jaar geleden ingevoerd om meer marktwerking te bewerkstelligen. Het aantal mensen dat bij een naderende premiestijging overstapt naar een andere verzekeraar is volgens Verzekeringssite echter fors afgenomen.

'Minder concurreren op prijs'

In 2006 wisselde 19 procent van de verzekerden van maatschappij, nu schommelt dat rond de 4 procent. ''Hierdoor hoeven zorgverzekeraars minder op prijs te concurreren. Als klanten blijven zitten, voelen met name de grote maatschappijen geen impuls om lagere premies te bieden'', aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.