Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Ierland praat met EU over financiële steun'

LONDEN - Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, voert inleidende gesprekken met de Europese Unie over financiële steun aan het noodlijdende land.
Door ANP

Dat meldde de Britse omroep BBC zaterdag.

Volgens de BBC is het niet langer meer een kwestie of Ierland een beroep doet op het noodfonds van de EU, maar wanneer. Ierse functionarissen hebben niet ontkend dat er gesprekken worden gevoerd. De Europese Commissie wil geen commentaar geven.

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zei vrijdag nog dat het land geen beroep doet op het EU-noodfonds voor hulp. ''Ierland is goed gefinancierd tot juni volgend jaar en beschikt over aanzienlijke kasreserves'', zei Lenihan.

Geruchten

Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte vrijdag nog dat Ierland niet om steun heeft gevraagd. Hij wilde ook niet ingaan op geruchten op de financiële markten dat er een plan klaarligt om Dublin met 80 miljard euro bij te springen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid Ierland in de toekomst te helpen als dat nodig is, zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zaterdag. ''Maar we hebben nog geen verzoek gehad tot steun.''

Steun

De Ierse regering maakt binnenkort een vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro moet worden bezuinigd.

De regering verwacht dat er genoeg steun in het parlement is om de plannen te kunnen doorvoeren. Ierland zucht onder een enorme staatsschuld, een fors begrotingstekort en een hoge werkloosheid.


Lees meer over:

Ierland

Aanbevolen artikelen