YOKOHAMA - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid om Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, in de toekomst te helpen als dat nodig is. Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zaterdag.

''Ik heb nog geen contact gehad met Ierland'', zei Strauss-Kahn. ''We hebben ook geen verzoek gehad tot steun. Ik denk dat Ierland de problemen zelf kan oplossen.''

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zei vrijdag dat Ierland goed gefinancierd is tot juni volgend jaar en over aanzienlijke kasreserves beschikt.

Het zal daarom geen beroep doen op het EU-noodfonds voor hulp. Een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreepte vrijdag dat Ierland niet om steun heeft gevraagd.

Vierjarenplan

De Ierse regering maakt binnenkort een vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro moet worden bezuinigd. De regering verwacht dat er genoeg steun in het parlement is om de plannen te kunnen doorvoeren. Ierland zucht onder een enorme staatsschuld, een fors begrotingstekort en een hoge werkloosheid.