AMSTERDAM - De jongste cijfers over het economisch herstel van de Nederlandse economie vallen niet mee. Dat vindt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt vrijdag dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal 0,1 procent kromp ten opzichte van het kwartaal ervoor.

“We hadden toch wel gerekend op een kleine plus in het derde kwartaal, net als in Duitsland en Frankrijk”, aldus Verhagen. “De situatie rond Ierland laat bovendien zien dat het economisch herstel ook de komende tijd kwetsbaar blijft. Dit kan een weerslag hebben op de kredietverlening aan bedrijven.''

Verhagen ziet positieve ontwikkelingen in de groei van de werkgelegenheid en de voorzichtige toename van de consumentenbestedingen. “Het is de kunst om werk te maken van onze concurrentiekracht en ondernemers de ruimte te geven om weer te investeren. Dit zie ik als een van mijn belangrijkste opgave in deze kabinetsperiode'', aldus Verhagen.

De Jager

Ook minister Jan Kees de Jager van Financiën maakt zich zorgen of het herstel van de Nederlandse economie wel goed doorzet. De jongste cijfers van het CBS onderstrepen voor De Jager het belang van het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

De cijfers laten volgens De Jager zien dat ''het beter gaat dan een jaar geleden, maar voor het derde kwartaal hoopten we op een iets beter groeicijfer. De zorgen voor een voortdurend herstel zijn zeker nog niet van de lucht.”

“Of we de geraamde groei voor 2010 zullen halen, hangt af van het vierde kwartaal. Positief is dat de consumentenbestedingen en vacatures weer groeien. Maar deze cijfers onderstrepen het belang van het op orde brengen van de overheidsfinanciën'', aldus De Jager.

Verwacht

Economen hadden de tegenvallende cijfers al zien aankomen. ''Wij hadden verwacht dat de groei van de Nederlandse economie minder zou worden'', zei econoom Charles Kalshoven van het economisch bureau van ING. ''De consumenten hebben het bijvoorbeeld behoorlijk laten afweten.”

Kalshoven verwacht geen krimp in het vierde kwartaal en daarmee dus ook geen nieuwe recessie. ''De landen om ons heen laten positieve cijfers zien. Bovendien hebben we een nieuw kabinet dat de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat. Dat is goed voor de huizenmarkt en de economie.''

Recessie

''Wij verwachten niet dat de krimp van de Nederlandse economie in het derde kwartaal het begin is van een nieuwe recessie'', zei ook econoom Anke Struijs van Rabobank.

''Wij hadden al verwacht dat het in de tweede helft van het jaar iets minder zou gaan met de economie. We zien een afname van de export als gevolg van de afzwakkende wereldeconomie. Verder geven consumenten minder uit, onder meer vanwege de aangekondigde bezuinigingen door het nieuwe kabinet”, volgens Struijs.

VNO-NCW

''De cijfers in Nederland en andere Europese landen over de groei van de economie in het derde kwartaal geven aan dat het economisch herstel in de wereld en Europa nog zeker niet robuust is'', liet werkgeversorganisatie VNO-NCW vrijdag weten.

De werkgeversorganisatie is wel positief over het herstel van de banengroei in Nederland.

Krimp