AMSTERDAM – De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 1 procent.

Dat blijkt vrijdag uit de eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voorafgaande vier kwartalen hadden een positieve kwartaal-op-kwartaalgroei.

Economen gepolst door persbureau Reuters verwachtten gemiddeld een groei met 0,5 procent.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2009 groeide de Nederlandse economie nog met 1,8 procent.

Huishoudens

Huishoudens hebben wel meer besteed in het derde kwartaal. Zij gaven 0,6 procent meer uit, de hoogste groei in twee jaar tijd. Er werd vooral meer besteed aan duurzame consumptiegoederen, zoals personenauto’s.

Ook gaven Nederlanders meer uit aan consumentenelektronica en kleding, maar weer minder aan buitenlandse vakanties. Daarnaast trokken mensen hun portemonnee minder vaak voor de horeca.

Export

Het volume van de export van goederen en diensten lag in het derde kwartaal ruim tien procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2009. De groei komt iets lager uit dan in het tweede kwartaal.

Er werd drie procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Vooral de investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en grond-, water- en wegenbouw kwamen lager uit. Wel werd fors meer geïnvesteerd in machines en computers.

Het aantal banen nam voor het tweede kwartaal op rij toe. Wel was de kwartaal-op-kwartaalgroei in het derde kwartaal minder groot dan in het tweede kwartaal.

Krimp