AMSTERDAM - Hollandsche Beton Groep had dinsdag het Damrak in zijn greep. Nadat het Spaanse Dragados voorbeurs een overnamebod van 21,25 euro per aandeel (in totaal 756 miljoen euro) had bekendgemaakt en de handel in HBG twee uur was stilgelegd, schoot de koers van de Nederlandse bouwer op de lokale markt omhoog. Het slot was 20,60 euro, een stijging van bijna 52 procent.

De AEX-index moest daarentegen weer fors terug. De slotstand was ,18 punten, een verlies van 9,98 punten (2,01 procent). Slechts drie hoofdfondsen noteerden een plusje: Wolters Kluwer, Versatel en UPC. Koersverliezen van 3 tot bijna 7 procent waren er voor uiteenlopende fondsen als Aegon, Numico, ING, KPN en Getronics.

Bekijk video

Behalve HBG profiteerde op de lokale markt Ballast Nedam van de Spaanse overnameperikelen. De bouwer/baggeraar zag het aandeel met ruim 14 procent stijgen tot 19,40 euro. Ballast bezit - na de recente, zeer rumoerige baggeroorlog - een derde van de gezamenlijke baggerpoot met HBG.

Ander overnamenieuws kwam van Beter Bed. Het bedrijf uit Uden komt in handen van investeerder Nesbic. Dit bericht leverde het aandeel een winst van 26,4 procent en een slotkoers van 15,80 euro op.

Ook de andere beurzen in Europa moesten flink terug. De CAC-index in Parijs sloot ruim 2 procent lager. Wat minder slecht ging het in Londen. Daar daalde de FTSE-index met 1,4 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 1,5 procent in de min.

Op de valutamarkten sloot de koers van de euro onveranderd op ,8685 dollar. De notering van de euro tegenover het pond sterling ging een fractie omhoog van 0,6120 naar 0,6125 pond.