Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Salaris stijgt minder hard

AMSTERDAM - Nederlandse werknemers zijn tussen juli 2009 en juli 2010 gemiddeld 2,6 procent meer gaan verdienen. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder nog 3,1 procent, bericht adviesbureau Hay Group donderdag.
Door NUzakelijk

Aangezien de inflatie in die periode 1,7 procent bedroeg, is de reële loonstijging volgens Hay gering. Zes procent van de Nederlandse organisaties heeft afgelopen jaar de salarissen bevroren.

Volgens Hay, dat kan putten uit de salarisgegevens van ruim 260.000 Nederlandse werknemers, verwachten bedrijven dat de salarisverhoging voor komend jaar met 2,5 procent ongeveer gelijk is aan die van afgelopen jaar. "De trend van beperkte stijgingen van het vaste inkomen zet daarmee verder door."

Afspraken

De stijging van de vaste inkomens is volgens Hay-woordvoerster Anne Branger het gevolg van doorwerking van afspraken die al uit 2008 dateren. "Daarnaast hebben veel ondernemingen traag gereageerd op de crisis en ook begin 2009 nog afspraken gemaakt over collectieve loonstijgingen van meer dan 2,5 procent."

In de vele jaren dat Hay Group salarisstijgingen meet, behoort dit tot de laagste percentages.

Bonussen

"Voor een economisch zwaar jaar als 2009 was het percentage uitbetaalde bonussen desalniettemin fors", stelt de organisatie.

Toch denkt Hay dat de bonussen enigszins 'mee-ademen' met de bedrijfsresultaten. "Bonussen lijken goed te werken om de loonkosten te beheersen."


Lees meer over:

SalarissenLonen

Aanbevolen artikelen