DEN HAAG - Supermarkten verliezen jaarlijks 100 miljoen euro doordat gemeentelijke regeltjes het erg moeilijk maken de winkels te bevoorraden. Dat heeft TNO onderzocht op verzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), zo maakte deze organisatie woensdag bekend.

Gemeenten werpen allerlei belemmeringen op waar vervoerders aan moeten voldoen, aldus het CBL. Zo zijn er in veel steden zogenoemde venstertijden. Deze houden in dat vrachtwagens slechts een paar uur per dag de winkels mogen bevoorraden. Vaak vallen deze perioden 's ochtends vroeg, waardoor de wagens gedwongen in de file moeten staan, stelt het CBL.

"Middeleeuwse toestanden. Vroeger ging de stadspoort ook maar heel even open en daarna kwam je de stad niet meer in", liet de brancheorganisatie in een verklaring weten.

Steeds meer gemeenten stellen allerlei eisen aan vrachtwagens, bijvoorbeeld over de afmetingen of asdruk. Hierdoor moeten supermarkten volgens het CBL met verschillende trucks de weg op om alle winkels te kunnen bevoorraden.

Als de overheid niet met maatregelen komt, worden supermarkten gedwongen weg te trekken uit de binnensteden, stelt het CBL. Volgens de organisatie dreigt dan leegstand en verpaupering.