SCHEVENINGEN - ''Het pensioen is geen zorgeloze zekerheid, maar een risicovol financieel product geworden.'' Dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken donderdag tijdens een congres van de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen.

''Samenvattend kunnen we stellen dat het pensioenstelsel te duchten heeft van twee factoren die we zelf nauwelijks of niet in de hand hebben: het ouder worden van de bevolking en de ontwikkelingen op de financiële markten'', aldus Kamp.

Volgens de minister is er wel een keuze. Er valt volgens hem te kiezen uit twee scenario's: het doemscenario en het doe-scenario.

Vooruitschuiven

Het doemscenario in de ogen van Kamp is ''blijven praten, het niet eens worden, beslissingen vooruitschuiven en lijdzaam toezien hoe ons pensioenstelsel langzaam maar zeker in verval raakt en uiteindelijk bezwijkt''.

Volgens hem is het minderheidskabinet van VVD en CDA een doe-kabinet dat ''de hand uitsteekt naar sociale partners, pensioenfondsen en parlement en zegt: laten we de problemen samen aanpakken.''

Levensverwachting

VVD en CDA hebben afspraken van werkgevers en vakbonden om in 2020 de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting overgenomen in hun regeerakkoord.

Maar Kamp heeft nog geen duidelijkheid gegeven of hij uit het pensioenakkoord van sociale partners bijvoorbeeld ook overneemt dat de AOW-uitkering welvaartsvast moet zijn.

Overleg

''Het is natuurlijk niet zo dat mevrouw Jongerius (voorzitter vakcentrale FNV) en de heer Wientjes (voorman ondernemersorganisatie VNO-NCW) het pensioenakkoord aan het kabinet kunnen voorleggen en zeggen: tekent u daar maar voor de uitvoering'', stelde de minister.

Het vereist volgens hem nog enig overleg en onderzoek om het pensioenakkoord en het regeerakkoord in overeenstemming te brengen met elkaar.

Voorlichting

Volgens Kamp is voorlichting essentieel in het herstellen van vertrouwen in pensioenen: ''Gewoon, door ze eenvoudig en eerlijk te vertellen hoe de vork in de steel zit. Als je mensen geen garanties kunt geven over hun pensioen, dan hebben ze liever dat je dat eerlijk zegt, dan dat ze het pas ontdekken als hun pensioen op hun bankrekening wordt overgemaakt.''

Volgens hem is 2010 een jaar geweest van inzicht sinds het uitbreken van de financiële crisis en wordt 2011 het jaar dat er wat moet gebeuren.