AMSTERDAM – De boete die de Europese Commissie heeft opgelegd aan onder meer Air France-KLM vanwege kartelvorming in het vrachtvervoer, sterkt de zaak die Europese verladersorganisaties hebben aangespannen tegen de vrachtvervoerders.

Dat zegt Joost van Doesburg, secretaris van verladersorganisatie EVO in een reactie tegenover NUzakelijk. Er is echter ook een nadeel. “De luchtvaartmaatschappijen moeten dit geld zien terug te verdienen. Wij zijn bang dat wij indirect de rekening hiervoor gaan betalen.”

Dinsdag werd bekend dat de Europese Commissie elft luchtvaartbedrijven voor een bedrag van 799 miljoen euro beboet, vanwege kartelvorming in de periode 1999-2006. Air France-KLM kreeg een boete opgelegd van in totaal 309 miljoen euro, dochter Martinair moet 29,5 miljoen euro betalen.

Lufthansa en dochter Swiss International Air Lines deden ook mee in het kartel, maar hun boete werd kwijtgescholden omdat zij de EU informeerden over de illegale prijsafspraken.

Compensatie

Het geld voor deze boete gaat naar de Europese overheid. “Daar zijn we niet gelukkig mee”, zegt Van Doesburg. “Wij hebben liever dat de partijen die de schade hebben ondervonden gecompenseerd worden.”

Hiervoor diende het Ierse Claims Funding International namens de gedupeerde Europese verladers eind september al een claim in ter waarde van enkele miljarden. De rechtszaak hierover gaat in maart in Amsterdam van start.

Complexe zaak

“De uitspraak van de Europese Commissie betekent dat bewezen is dat er inderdaad een kartel bestond, dus de boete sterkt de civiele procedure die we hebben aangespannen”, aldus Van Doesburg die verwacht dat de zaak maanden in beslag zal nemen. “Het is een complexe zaak, die mogelijk in een schikking zal eindigen.”

KLM noemde de boete in een reactie “buitenproportioneel”. “Of dat ook zo is, daar doe ik geen uitspraken over”, zegt Van Doesburg. “Wij vinden het goed dat de Europese Commissie dit serieus neemt. Het is een heel duidelijk signaal aan alle logistiek dienstverleners: kartelvorming is uiteindelijk niet winstgevend.”