Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Rijk steeds meer geld kwijt aan AOW

DEN HAAG - Het Rijk draait steeds meer op voor de kosten van de AOW. De premies zijn nu goed voor nog maar 60 procent van de AOW-uitgaven, de rest komt voor rekening van de overheid.
Door ANP

Dat bleek uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag presenteerde.

In de eerste helft van dit jaar is 14,9 miljard euro uitgegeven aan de AOW. Dit bedrag is dus betaald met de premies en de rijksbijdrage. Dat is 500 miljoen euro meer dan in het eerste halfjaar van 2009. Eind juni 2010 ontvingen bijna 2,9 miljoen mensen een ouderdomsuitkering van de overheid.

Vergrijzing

De afgelopen tien jaar is de bijdrage van het Rijk sterk gestegen. CBS-econoom Michiel Vergeer lichtte toe dat het Rijk vijftien jaar geleden nog helemaal niets hoefde bij te dragen aan de AOW. In 2002 was dat 12 procent en in 2009 35 procent.

De forse stijging heeft zowel met de vergrijzing te maken, als met het feit dat de AOW-premie eind jaren negentig bevroren werd op 18 procent van het inkomen. De structurele stijging van de uitgaven wordt opgevangen uit de algemene middelen, waaraan ook 65-plussers bijdragen.

FNV

Vakcentrale FNV wijst erop dat de uitgaven aan AOW in absolute bedragen wel zijn gestegen, maar dat ze niet zijn gestegen als percentage van het BBP, ofwel wat alle Nederlanders samen verdienen.

In het pensioenakkoord dat zij met de werkgevers heeft gesloten, staat dat de AOW in de toekomst niet meer moet worden gekoppeld aan de stijging van de cao-lonen, maar aan de verdiende lonen.


Lees meer over:

AOW

Aanbevolen artikelen