DEN HAAG - Verzekeraar Aegon gaat in Spanje samenwerken met de bank Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM). Beide partijen hebben daarover een voorlopig akkoord bereikt, zo meldde Aegon woensdag. Het Haagse concern was al in Spanje actief, maar hoopt met de verzekeringsdochter van CAM een van de belangrijkste spelers op de Spaanse markt te worden.

Aegon onderhandelt nog met CAM over de vorm die de samenwerking krijgt. Het opzetten van een gezamenlijke onderneming met CAM's dochter Mediterráneo Vida is daarbij een van de opties, aldus de woordvoerder. "We zijn nu officieel verliefd op elkaar. Het doel is om samen te trouwen."

Aegon zei eerder dat de Europese markt voor oudedagsvoorzieningen, waaronder de Spaanse, steeds aantrekkelijker wordt door de toenemende vergrijzing. De onderneming zet met de samenwerking met CAM een belangrijke stap in die richting. Mediterráneo Vida is vooral actief in pensioenen en spaarplannen. Daarnaast sloot Aegon in september nog een alliantie met het Franse La Mondiale. De op een na grootste pensioenverzekeraar van Frankrijk is ook actief in Spanje.

In 1999 vroeg Aegon zich nog hardop af of het bedrijf zich niet beter uit Spanje kon terugtrekken. Reden was een verliesgevende periode door een sterk haperend schadebedrijf.

Aegon, een van de grootste beursgenoteerde levensverzekeraars ter wereld, is sinds 1980 actief in Spanje en behaalde daar vorig jaar een winst voor belastingen van 12 miljoen euro. CAM is volgens Aegon de op twee na grootste spaarbank van Spanje. Het heeft 849 kantoren in de regio's Valencia, Murcia, Catalonië, de Balearen, Andalusië en Madrid.