AMSTERDAM – De premies voor een zorgverzekering in 2011 zijn bekend. Gemiddeld ligt de premie voor een basisverzekering 10 procent hoger dan in 2010.

Anderzorg, onderdeel van Menzis, vraagt het minst voor een basisverzekering met 91,25 euro per maand. Een restitutie basisverzekering bij Zorg en Zekerheid kost het meest, namelijk 111,95 euro.

Bij een restitutie verzekering heeft de verzekerde volledige vrijheid in keuze van zorgaanbieders. Deze verzekering is vaak duurder dan een natura verzekering waar alleen zorgaanbieders die een contract met de verzekeraar hebben, vergoed worden.

Aanvullend

De prijsstijging van aanvullende verzekeringen ligt hoger. De stijging varieert van enkele procenten tot 25 procent. Zo blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl.

Aanvullende pakketten voor jongeren stijgen in prijs soms tot meer dan 100 procent, aangezien tandartskosten vanaf 18 jaar niet meer onder het basispakket vallen.

Jongeren

Edmond Hilhorst van Independer.nl: “Jongeren tussen de 18 en 21 jaar oud gaan er het meest op achteruit, als ze hun tandartskosten verzekerd willen hebben.”

Volgens Independer wil 7,9 procent van de verzekerden overstappen. Vorig jaar wisselde slechts 4 procent van zorgverzekeraar. Overstappen kan honderden tot duizend euro besparen voor een gezin.

Kosten

Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 zijn de kosten voor een basisverzekering met 41 procent gestegen. De basispremie zelf steeg 18 procent. De overige 23 procent komt voort uit het omzetten van de no claim-korting naar het verplichte eigen risico, dat vervolgens ook elk jaar stijgt.

De no claim-korting gaf premie terug aan mensen die weinig gebruik maakten van zorg. Nu moeten verzekerden een vast bedrag zelf betalen voordat een vergoeding wordt uitgekeerd.

Voor 2011 ligt het eigen risico op 170 euro, een toename van 5 euro. Voor 2012 zal het eigen risico met maar liefst 40 euro toenemen tot 210 euro.

Zie ook: Special Verzekeren