WASHINGTON - De voormalige CEO van olieconcern BP heeft zich voor het eerst sinds zijn vertrek bij het concern publiekelijk uitgesproken over de kritiek op zijn persoon tijdens de olieramp in de Golf van Mexico.

Tony Hayward zei tegenover de BBC geen spijt te hebben van een zeiltochtje met zijn zoon, terwijl de olie uit de lekke bron de zee instroomde.

Hayward zei dat hij waarschijnlijk hetzelfde weer had gedaan, ondanks de lawine aan kritiek die hij over zich heen kreeg nadat bekend was geworden dat hij aan het zeilen was.

Boos

''Ik moet bekennen dat ik eigenlijk best boos was. Ik had mijn zoon al drie maanden niet gezien. Ik was zes uur op die boot. Ik weet niet of ik nu iets anders zou doen.''

Het zeiltochtje vond plaats, nadat BP Hayward al had teruggeroepen naar het Verenigd Koninkrijk, nadat hij maanden in de Amerikaanse stad Houston had gezeten om zich bezig te houden met de ramp.

Onderzoek

De Amerikaanse commissie die onderzoek doet naar de oorzaak van de olieramp, meldde maandag dat er tot nu toe geen bewijs is gevonden dat BP winst boven veiligheid heeft gesteld.

De voorzitter van de commissie, die werd ingesteld door het Witte Huis, liet verder weten dat het onderzoeksteam het voor 90 procent eens is met de eigen bevindingen van BP over de toedracht van de explosie van het boorplatform Deepwater Horizon.

Wel kreeg BP een veeg uit de pan omdat het bedrijf ''onnodige risico's'' zou hebben genomen die wellicht hebben geleid tot de explosie..