AMSTELVEEN - Prestatiebeloning heeft nauwelijks effect op werknemers. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van KPMG Consulting onder 230 grotere bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland.

Bij "slechts 30 procent" van de organisaties die variabel belonen hebben ingevoerd, is de prestatie van de werknemers volgens het onderzoeksbureau daadwerkelijk verbeterd. Ongeveer tweederde van de bedrijven en instellingen kende een vorm van beloning die bestaat uit een vast gedeelte en een variabel deel, dat afhankelijk is van de prestatie van de medewerker.

"Het feit dat leidinggevenden het moeilijk vinden om verschillen te maken tussen werknemers vormt een van de grootste obstakels", concludeert KPMG. Leidinggevenden zijn volgens het onderzoeksbureau bepalend voor het succes van prestatiebeloning.

Verder blijkt uit het onderzoek dat prestatiebeloning zelden over de hele linie binnen een organisatie wordt doorgevoerd. Het systeem is vooral op hogere functies gericht. In bedrijven en instellingen waar variabele beloning wel voor alle werknemers geldt, blijkt bovendien dat slechts een klein deel er ook daadwerkelijk mee te maken krijgt.