DEN HAAG - Ondernemers in de industrie behaalden in september 11 procent meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename is iets kleiner dan in augustus toen de omzetgroei op 15 procent uitkwam. De omzet lag de afgelopen maanden nog altijd ruim onder het niveau van dezelfde maand in 2008.

Sectoren

Met 20 procent nam de omzet bij de elektrotechnische en machine-industrie het meest toe. Ook ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproducentenindustrie (15 procent) en de basismetaal- en metaalproducentenindustrie (16 procent) realiseerden fors hogere omzetten.

De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag 3 procent boven het niveau van september vorig jaar.

De omzet op de exportmarkt was in september 17 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename een stuk minder groot. Hier werd 3 procent meer omzet gerealiseerd.

Productie

Ook de productie van de Nederlandse industrie steeg in september, berekent het CBS. De gemiddelde dagproductie was in september 4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De productietoename is kleiner dan in de voorgaande maanden.

Met 27 procent nam de productie het meest toe in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie (18 procent) en basismetaal- en metaalproducentenindustrie (13 procent) leverden in september ook meer productie dan in dezelfde maand een jaar geleden.

In de voedings- en genotmiddelenindustrie lag de productie slechts iets boven het niveau van september vorig jaar. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproducentenindustrie lag de productie 6 procent onder het niveau van september 2009.