AMSTERDAM - Het kabinet besluit mogelijk toch om de grenzen twee jaar dicht te houden voor werknemers uit landen die volgend jaar toetreden tot de EU. Staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken heeft het kabinet hiertoe een voorstel voorgelegd, zo meldt RTL Nieuws.

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF stelde eerder al voor om tot 2006 geen werknemers uit de tien nieuwe EU-landen in Nederland toe te laten. Die twee overbruggingsjaren moeten dan gebruikt worden om de werkloosheid in Nederland aan te pakken. De partijen zijn bang dat Nederland overspoeld wordt door goedkope arbeidskrachten uit Polen en Letland, waardoor Nederlandse werklozen nog moeilijker aan werk komen.

Ook de ministers van VVD en CDA zouden hier voor voelen. Alleen de D66-bewindslieden twijfelen nog.

Rutte heeft het kabinet daarom twee alternatieven voorgelegd: De grenzen gaan dicht maar de Oost-Europeanen kunnen wel een werkvergunning krijgen als er geen Nederlanders te vinden zijn voor de baan. Of de grenzen gaan dicht met uitzondering van enkele sectoren. In dat geval kunnen bijvoorbeeld tuinders de nieuwe EU-werknemers gewoon inhuren, mits zij het minimumloon betalen.