AMSTERDAM - De wettelijke geheimhoudingsplicht van de Nederlandsche Bank (DNB) botst met het huidige maatschappelijk klimaat en moet anders. Dat zegt president Nout Wellink in het nieuwste nummer van DNB Magazine.

Het huidige maatschappelijke klimaat, waarin verantwoording en transparantie hoog in het vaandel staan, verdraagt geen geheimhoudingsplicht zoals we die nu kennen, zegt Wellink.

Elke keer dat DNB een beroep doet op die wettelijke regeling, worden mensen volgens Wellink toch achterdochtig en verwijten zij de toezichthouder ‘schimmig gedrag’. “Dat is noch goed voor het vertrouwen in de financiële sector, noch voor het vertrouwen in het toezicht daarop.”

Bankruns

Toch is het niet zo dat DNB voortaan direct haar twijfels uitspreekt over banken die er slecht voorstaan. Op die manier zou DNB bankruns veroorzaken.

“Dat zou op hetzelfde neerkomen als iedereen oproepen maar vast zijn geld bij een bank weg te halen. U kunt zelf wel invullen wat er dan met die bank gebeurt”, aldus Wellink.

Open

De geheimhoudingsbepaling moet het midden houden tussen voldoende transparantie en wanneer het verantwoord is juist niets te zeggen.

Wellink zegt dat hij nog niet weet hoe die geheimhoudingsplicht er qua inhoud en vorm uit moet gaan zien. “Een open discussie is nodig.”