DEN HAAG - De prijzen van sinaasappelsap en appelsap gaan stijgen wegens tegenvallende oogsten in landen waar sinaasappels en appels worden geteeld. Dat meldde de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) maandag.

De prijs van sinaasappelsap gaat stijgen omdat Brazilië, de grootste producent van sinaasappels ter wereld, al twee jaar lang flink lagere oogsten heeft gehad.

De prijzen bleven vorig jaar redelijk stabiel omdat er nog grote voorraden waren. Dit jaar zijn die voorraden er niet, waardoor er vanwege schaarste meer moet worden betaald.

Daar komt bij dat Florida, de op een na grootste producent van sinaasappels, last heeft gehad van vorst waardoor de oogst lager is dan vorig jaar.

Appelsap

De appelsapprijzen stijgen onder meer vanwege tegenvallende oogsten in Polen, Duitsland, Italië, Hongarije, Oekraïne en China. Verder is er een sterke vraag naar tafelfruit, waardoor er te weinig appels voor sapverwerking worden aangeboden.

Fruittelers in Midden-Europa en China investeren bovendien steeds meer in koelcellen voor fruitopslag. Appels blijven daardoor langer houdbaar en hoeven niet meteen aan de sapindustrie te worden verkocht.

FWS

Volgens de FWS is het nog niet bekend met hoeveel de prijzen van sinaasappelsap en appelsap stijgen. ''Dat verschilt per producent'', liet een woordvoerster weten.

Zuivelconern FrieslandCampina, onder meer bekend van de merken Appelsientje, CoolBest en DubbelFrisss, sluit niet uit dat de prijzen van sinaasappelsap en appelsap de komende tijd stijgen.

''We herkennen het beeld dat de FWS schetst. Er zijn veel misoogsten vanwege het weer, daarom zullen de prijzen omhooggaan. Maar het zijn uiteindelijk de supermarkten die de prijzen in de schappen bepalen'', aldus een woordvoerster.