UTRECHT - Zoutjesfabrikant Smiths heeft de onderhandelingen met de vakbond over de betaling van werknemers van het distributiecentrum in Utrecht maandag hervat.

Het personeel heeft sinds zondagavond het werk neergelegd, omdat het vindt dat ze veel te veel loon moet inleveren nu Smiths het distributiecentrum wil uitbesteden aan een ander bedrijf.

De 75 werknemers gaan er bij hun nieuwe werkgever Kuehne + Nagel gemiddeld 15 procent in loon op achteruit. Smiths zei maandag de werknemers gedurende drie tot vijf jaar te willen compenseren. Maar de vakbond vindt dat het bedrijf langer garant moet staan.

Hoger bod

De staking duurt net zo lang tot de werkgever met een hoger bod komt, zei een onderhandelaar van FNV Bondgenoten. Een woordvoerder van Smiths liet weten dat het bedrijf verbaasd is over de acties.

Hij vindt dat de vakbonden ook moeten kijken naar andere afspraken die de werkgever biedt, zoals een werkgarantie van drie jaar voor alle werknemers.

Van een zoutjestekort in de winkels is nog lang geen sprake. Dat is pas aan de orde als het werk langere tijd wordt gestaakt.

Staking Smiths