AMSTERDAM - Pinnen wordt sneller en goedkoper voor winkeliers. Currence, het bedrijf dat het pinverkeer in Nederland regelt, liet maandag weten dat het de regels voor pinnen aanpast.

Winkeliers kunnen voortaan gewoon via internet hun betaalverkeer regelen, in plaats van met een telefoonlijn in te bellen.

Tot nu toe moest een pinautomaat gekoppeld zijn aan een gecertificeerde datacomlijn, zodat klanten veilig kunnen pinnen. Door extra veiligheidsmaatregelen in de betaalautomaat en bij de computersystemen die de transacties verwerken, is zo'n telefoonlijn niet langer noodzakelijk.

Goedkoper

Pinnen via internet gaat aanzienlijk sneller dan pinnen met een inbelverbinding. Daarnaast is internetpinnen vaak goedkoper, omdat ondernemers een vast maandbedrag betalen, en niet meer voor elke transactie geld kwijt zijn.

Detailhandel Nederland ziet deze ontwikkeling als een enorme kans voor het midden- en kleinbedrijf, met name voor de winkeliers die weinig transacties of veel kleine bedragen moeten verwerken.

Pinnen wordt nu veel aantrekkelijker, merkt de branche-organisatie. Temeer omdat er onlangs afspraken zijn gemaakt met de banken om het pinnen van kleine bedragen een heel stuk goedkoper te maken.