AMSTERDAM - Een bankbelasting op internationale financiële transacties en het veilen van CO2-emissierechten moeten voldoende geld opleveren voor de wereldwijde strijd tegen de opwarming van de aarde.

Dat adviseert een panel van de Verenigde Naties in een vrijdag verschenen rapport waarover persbureau Bloomberg bericht. In het panel heeft onder andere miljardair en filantroop George Soros zitting.

De verkoop van emissierechten zou volgens het panel 38 miljard dollar opleveren. Een belasting op internationale transacties zou 27 miljard dollar opleveren. Vooral de handel in buitenlandse valuta zou moeten worden belast, vindt het panel.

'Uitdagend, maar haalbaar'

Bij de klimaattop in Kopenhagen in december vorig jaar werd ervoor gepleit om voor 2020 100 miljard dollar beschikbaar te stellen aan arme landen, zodat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens het panel is het doel "uitdagend, maar haalbaar".

Later deze maand komen de Verenigde Naties in Mexico bijeen voor een nieuwe klimaattop. Daar wordt het voorstel van het panel verder besproken.

Eerder hebben de Britse premier Gordon Brown en de Franse president Nicolas Sarkozy al aangegeven wel iets te zien in de heffing op internationale transacties. De Amerikaanse president Barack Obama is tegenstander van het idee.